A betegségről

A „táskás szem” főleg idősebb korú, de közép és ritkán fiatalabb embereken is megfigyelhető, mindkét nemnél egyformán előfordul, az alsó és felső szemhéj egyaránt érintett. Jellemzői az elvékonyodott, ráncos, lelógó bőr, melyet a rugalmas rostok csökkenése, a szemüreg zsírjának előtüremkedése okoz.

Műtét előtti teendők

Betegvizsgálat, konzultáció során a páciens tükör előtt elmondja elvárásait, milyen eredményre számít, a sebész pedig a lehetőségeket, a várható legjobb eredményt. Fontos a korábbi szembetegségek ismerete, az esetleges komplikációk kivédése céljából. Fontos tudni, hogy az arc és a felső ajak nem változik meg az alsó szemhéj-plasztikával. Sebgyógyulást befolyásolható betegségek rendezése (cukor betegség, vese, pajzsmirigy betegségek). Foto dokumentáció.

A műtétről

A szemhéjplasztika gyakori az arc más területeinek ránctalanítása nélkül is, ebben az esetben ambulánsan, járó betegként végezzük, helyi érzéstelenítésben. Intézeti megfigyelést nem igényel, a beteg otthonába távozhat, 4 nap múlva a varratokat is eltávolítjuk, ekkortól a munkáját is elvégezheti napszemüvegben. 10 nap múlva kozmetikumot is viselhet.

Műtét utáni teendők

A műtét utáni napon kontroll vizsgálat szükséges. Egyetlen orvos sem garantálhat abszolút szövődménymentességet! Fertőzés a szemkörnyék jó vérellátása miatt ritkán fordul elő, de vérömleny lehetséges, mely a kontroll vizsgálat során felfedezhető, jól kezelhető. Az érzéstelenítő szerek miatti szemizom átmeneti petyhüdtsége miatt lehet még kettős látás is, mely a szerek lebontása során spontán múlik.