A “betegség”

Az arc karakterét az orr alakja messzemenően meghatározza, így az egyik legfontosabb esztétikai egység. Veleszületett és szerzett (pl.: baleset) elváltozásai lehetnek, -mivel ruha nem takarja-, megváltoztatása, korrigálása érthető igény. Elváltozásai kiterjedhetnek a bőrétől egészen a csontos vázára is, de csak az arc egészének harmóniájában kezelhetőek. Leggyakoribb az oldalnézetből kiugró orrhát, valamint szembe nézetből a széles vagy ferde orrhát korrekciójának igénye. A végleges alakját csak a pubertáskor környékén nyeri el, így plasztikai műtéte ez alatt nem indokolt, végeredménye bizonytalan.

Műtét előtti teendők

A műtétet minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg. Ekkor közöljük a beteggel, hogy sebészeti szempontból alkalmas-e arra, hogy az egynapos sebészet keretében operáljuk. Emellett biztosítva kell lennie az otthoni ápolás, a telefonos kapcsolattartás lehetősége. A műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg kiegészítő belgyógyászati leletek megszerzése után a beteggel telefonon egyeztetjük a műtét pontos időpontját. A műtétre megjelent betegnek csak papucsot és hálóinget kell hoznia, minden mást a klinika biztosít számára.

A műtét

A műtét napján megjelent beteget – a műtéti beleegyezés aláírása után – kórteremben helyezzük el, majd előkészítő injekció beadását követően elvégezzük a műtétet.

A beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben történik (külön kérésre altatási lehetőségünk is van).

Műtét utáni teendők

A műtétet követően a beteget az érzéstelenítés fajtájától függő megfigyelési idő után kísérővel hazabocsátjuk. Fájdalomcsillapításra általában az első éjszaka során van szükség. A megerőltetést az első héten kerülni kell. Egy hét múlva kontroll vizsgálat. A közben felmerülő bármely probléma megoldását célozza a naponkénti telefonkapcsolat. Egy hétig gipsz rögzítés javasolt, a szem és orr körüli duzzanat, „monokli” két hétig látható, utána munkaképes, társaságba mehet. Varratszedés tíz nap múlva esedékes. Az orr külső bőrén heg nem marad, belülről, a nyálkahártya felől operálunk.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás abszolút szövődménymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozások szövődményei: utóvérzés, gyulladás, váladékozás azonban –hála az orvostudomány fejlődésének- egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetőek. Kérjük, amennyiben bármely jelét tapasztalja esetleges szövődmény kialakulásának (pl.: duzzanat, láz, fájdalom), azonnal jelezze azt a klinika felé, hogy a megfelelő lépéseket meg tudjuk tenni a szövődmény elhárítására.

Az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek nem mindig kórosak. A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban, mint a normális sebgyógyulás velejárói, aggodalomra nem adnak okot. Az esetleges utóvérzést könnyen fel lehet ismerni, a gyulladást szintén a duzzanatról, a pirosságról, lüktető fájdalomról, melegségről. Ez esetben azonnal értesíteni kell a klinikát, ahol haladéktalanul mindent megtesznek a szövődmény elhárítására.