Mellplasztikák: Kisebbítés, nagyobbítás, felvarrás, aszimmetria

Műtét előtti teendők:

emlő deformitások

A méretnövelő (implantációs) műtétet a kevéssé fejlett, vagy fejlett de még nagyobb méret elérésére (első ábránk a és b képe), vagy a két emlő nagy méretkülönbségének megszüntetése céljából végezzük.

Az emlőfelvarrás műtétet általában a szoptatást, nagyobb mértékű fogyást követően megereszkedett emlők miatt végezzük (első ábra c képe).

A méretcsökkentő emlőplasztikát a nagy tömegű emlő által okozott mozgásszervi, gerinc panaszok, életminőség javítása céljából végezzük(első ábra d képe).

A páciensnek mindhárom esetben őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait. A kívánt eredmény javítás és nem tökéletesség, az összehasonlítás a műtét előtti emlő állapottal, és nem a szoptatás illetve fogyás megkezdése előtti emlőformával történjen.

Az emlő felvarrása megváltoztatja testének kontúrját, de nem tudja életét újra szabni. Az esztétikai műtét javíthatja külsejét, megteremtheti önbizalmát, de a többi Önön múlik. A műtét előtti megbeszélésen részletesen felvilágosítják a sebészi beavatkozásról, a műtéti érzéstelenítés módjáról, a lehetséges szövődményekről és azok figyelmeztető jeleiről, az otthoni teendőkről, a műtét utáni hetekhez szükséges, az emlő formáját és helyzetét biztosító gyógyruházatról.

Ezután, ha döntés született, előjegyezzük és elvégezzük a szükséges laboratóriumi és egyéb, az érzéstelenítéshez is szükséges vizsgálatokat.

A műtét:

A műtétet általános érzéstelenítésben (altatásban) végezzük. A kórteremben bejelölt vonalaknak megfelelően ejtett bőrmetszésekből a felesleges bőrt eltávolítjuk, az emlő állományában elhelyezett felszívódó öltésekkel az emlő kívánt formáját és helyzetét kialakítjuk. Gondos vérzéscsillapítás után a bőrt tovafutó varratsorral zárjuk. Fedőkötés után a betegre adjuk a rögzítő topot.

Második ábránkon kis méretű emlőt nagyobbítunk:

 
 

Harmadik ábránkon aszimmetrikus, eltérő méretű emlőket implant beültetésének segítségével hozunk azonos méretűre. A bal oldali emlő kb. 25%-al kisebb jobb oldali társánál. A szemből készült képen látszik, határa mennyivel feljebb van, az oldal képen a felső félgömb mennyivel lejjebb lapult:Van olyan eset amikor a felesleges bőrt kell eltávolítaniMűtét utáni teendők:

A műtétet követően a beteget az érzéstelenítés fajtájától függő megfigyelési idő után kísérővel hazabocsátjuk. Fájdalomcsillapításra néhány napig van szükség. Megfelelő nagyságú melltartó viselésére 4-6 hétig. Néhány napig a bőr érzéketlensége is tapasztalható.

A megerőltetést az első héten kerülni kell. Egy hét múlva kontroll vizsgálat, majd három hét után varratszedés.
A közben felmerülő bármely probléma megoldását célozza a naponkénti telefonkapcsolat.

Lehetséges szövődmények:

Valamely beavatkozás abszolút szövődménymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozások szövődményei: utóvérzés, gyulladás, váladékozás azonban –hála az orvostudomány fejlődésének- egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetőek.

Kérjük, amennyiben bármely jelét tapasztalja esetleges szövődmény kialakulásának (pl.: duzzanat, láz, fájdalom), azonnal jelezze azt a klinika felé, hogy a megfelelő lépéseket meg tudjuk tenni a szövődmény elhárítására.

A fent leírt ismert veszélyeken túl további kérdések merülnek fel, vajon a szilikon emlőimplantátumok okozhatnak-e mellrákot, vagy autoimmun betegséget, különösen a környező szövetek elváltozását.

A legtöbb implantátum ellenes megnyilatkozás egyedi esetekből indul, anekdóta szerű, főleg a médiában jelenik meg szenzációként, kevés tudományos alappal. Az emberek természetes reakcióján alapszik, ha egy történés követ egy másikat, akkor az az első következménye. Ezt alkalmazzák az implantációkra is, ha beültetés után pl. kötőszöveti betegség tünetei lépnek fel, akkor az a beültetés következménye, pedig korábban is észlelték már magukon, de eredetük ismeretlen volt.

2004-ban adták ki a máig is érvényes EQUAM (European Commettee on Quality Assurance and Medical Devices in Plastic Surgery) véleményét a plasztikai sebészetben használt orvosi eszközök és emlő implantátumokról:

1. Napjainkban a szilikon széles körben használt és alapvető anyag a mindennapi életben. Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre ennél jobb alternatív lehetőség. A medicina és a sebészet összes területén a szilikonból készült orvosi eszközök és az implantátumok nemcsak a jóléthez, de gyakran a túléléshez is nélkülözhetetlenek.

2. Korszerű tanulmányok folyamatosan bizonyítják, hogy szilikon zselével töltöttimplantátumok nem okoznak sem emlőrákot, sem bármilyen rosszindulatú betegséget.

3. Rendelkezésünkre állnak olyan következtetett tudományos, klinikai, immunológiai, epidemiológiai adatok, hogy szilikon zselével töltött implantátumok nem okoznak semmilyen autoimmun vagy kötőszöveti betegséget.

4. Nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy olyan jelenség, mint szilikon allergia, szilikon intoxikáció vagy „új szilikon betegség” létezne. Minden implantátummal kapcsolatban fellép egy normális idegentest-reakció, de ez nem immunbetegség.

5. A szilikonimplantátumok nem befolyásolják hátrányosan a terhességet, a szoptatást vagy a szoptatott gyermek egészségét.


6. Az emlőimplantátumos paciensek rendszeres kontrollt igényelnek és (ha szükséges) az emlők megfelelő vizsgálatát.


7. A szilikont kimutató laboratóriumi teszteknek nincs klinikai értéke. Eddig nem mutattak ki specifikus szilikon ellenes antitesteket.


8. Az EQUAM szerint nagy szükség van az implantátumokra vonatkozó működőképes, egyeztetett, speciális EU előírásokra. Az EQUAM sürgeti az európai államok mihamarabbi megegyezését ezen a téren.

9. Az EQUAM szorgalmazza a folyamatos klinikai és alapkutatásokat, azemlőimplantátumok és új technológiák további fejlesztésére. 10. Objektív média közlemények a betegek megnyugtatására szolgálnak. Az EQUAM biztosítani fogja a legfrissebb adatokat a média számára.

Regensburg 2004. június 26.