A “betegség”

A külső fül szokásos 23 foknál nagyobb mértékű koponyától történő elállása, aszimmetriája, túlzott nagysága már fiatalon esztétikai problémát jelenthet. Iskolás kor kezdetén optimális operálni a csúfolódást megelőzendő, illetve fiatal vagy felnőtt korban bármikor frizura váltás és hasonló okokból.

Műtét előtti teendők

A műtétet minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg. Ekkor közöljük a beteggel, hogy sebészeti szempontból alkalmas-e arra, hogy az egynapos sebészet keretében operáljuk. Emellett biztosítva kell lennie az otthoni ápolás, a telefonos kapcsolattartás lehetősége.

A műtét

A műtét napján megjelent beteget – a műtéti beleegyezés aláírása után – kórteremben helyezzük el, majd előkészítő injekció beadását követően elvégezzük a műtétet helyi érzéstelenítésben, iskolakezdés előtti korban altatásban.

Műtét utáni teendők

A műtétet követően a beteget rövid megfigyelési idő után kísérővel hazabocsátjuk. Fájdalomcsillapításra általában az első éjszaka során van szükség. Egy hét múlva kontroll vizsgálat, addig hajpántnak megfelelő kötés viselése. Ezt követően még 2-3 hétig a sportolók fejpántjának használata javasolt. Varratszedés 14 nap múlva. A hallást nem befolyásolja, a fül elülső felszínén nem hagy heget. A közben felmerülő bármely probléma megoldását célozza a naponkénti telefonkapcsolat.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás abszolút szövődménymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozások szövődményei: utóvérzés, gyulladás, váladékozás azonban –hála az orvostudomány fejlődésének- egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetőek. Kérjük, amennyiben bármely jelét tapasztalja esetleges szövődmény kialakulásának (pl.: duzzanat, láz, fájdalom), azonnal jelezze azt a klinika felé, hogy a megfelelő lépéseket meg tudjuk tenni a szövődmény elhárítására.

Az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek nem mindig kórosak. A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban, mint a normális sebgyógyulás velejárói, aggodalomra nem adnak okot. Az esetleges utóvérzést könnyen fel lehet ismerni, a gyulladást szintén a duzzanatról, a pirosságról, lüktető fájdalomról, melegségről. Ez esetben azonnal értesíteni kell a klinikát, ahol haladéktalanul mindent megtesznek a szövődmény elhárítására.