A betegség

A bütyök az első lábközépcsont fejecs oldalsó részén kialakuló csontkinövés és a felette lévő krónikusan gyulladt nyáktömlő következtében jön létre. Oka többnyire statikai probléma: a láb haránt boltozatának süllyedése. Erre való tekintettel javasoljuk betegeinknek a műtétet követően egyedi kivitelezésű talpbetét viselését.

Műtét előtti teendők

A műtétet minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg. Ekkor közöljük a beteggel, hogy sebészeti szempontból alkalmas-e arra, hogy az egynapos sebészet keretében operáljuk a bütykét. Emellett biztosítva kell lennie az otthoni ápolás, a telefonos kapcsolattartás lehetősége. A műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg kiegészítő belgyógyászati leletek megszerzése után a beteggel telefonon egyeztetjük a műtét pontos időpontját. A műtétre megjelent betegnek csak papucsot és hálóinget kell hoznia, minden mást a klinika biztosít számára.

A műtét

A műtét napján megjelent beteget – a műtéti beleegyezés aláírása után – kórteremben helyezzük el, majd előkészítő injekció beadását követően elvégezzük a műtétet.A beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben történik (külön kérésre altatási lehetőségünk is van).

A műtét során az elváltozás felett ívelt hosszirányú bőrmetszést ejtünk. A bőr alatt elhelyezkedő krónikusan gyulladt nyáktömlőt kiirtjuk. Az első alapperc ízületi tokját a bőrmetszés vonalával egyező irányban megnyitjuk, a lábközépcsont fejecs belső szélén lévő csontkinövést eltávolítjuk. Vérzéscsillapítás után felszívódó fonallal egyesítjük az ízületi tokot. A bőrt plasztikai varrattal egyesítjük.

Műtét utáni teendők

A műtétet követően a beteget az érzéstelenítés fajtájától függő megfigyelési idő után kísérővel hazabocsátjuk. Fájdalomcsillapításra általában az első éjszaka során van szükség. A megerőltetést az első héten kerülni kell. Egy hét múlva kontroll vizsgálat. A közben felmerülő bármely probléma megoldását célozza a naponkénti telefonkapcsolat.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás abszolút szövődménymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozások szövődményei: utóvérzés, gyulladás, váladékozás azonban –hála az orvostudomány fejlődésének- egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetőek. Kérjük, amennyiben bármely jelét tapasztalja esetleges szövődmény kialakulásának (pl.: duzzanat, láz, fájdalom), azonnal jelezze azt a klinika felé, hogy a megfelelő lépéseket meg tudjuk tenni a szövődmény elhárítására.

Az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek nem mindig kórosak.

A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban, mint a normális sebgyógyulás velejárói, aggodalomra nem adnak okot. Az esetleges utóvérzést könnyen fel lehet ismerni, a gyulladást szintén a duzzanatról, a pirosságról, lüktető fájdalomról, melegségről. Ez esetben azonnal értesíteni kell a klinikát, ahol haladéktalanul mindent megtesznek a szövődmény elhárítására.

Gyógyulási kilátások

Időben végzett műtét esetében a gyógy-eredmények jók. Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét, ami azonban nem azt jelenti, hogy eddig kell feküdnie a műtét után, hanem azt, hogy ekkorra lesz teljesen terhelhető. Kérjük, segítsen nekünk vizsgálatainknál és a kezelés közben: az Önnek feltett kérdések gondos megválaszolásában, adatok szolgáltatásával, melyek szükségesek lehetnek a szövődmények megelőzése céljából, valamint az orvosi utasítások betartásával.