A betegség

Az arc ráncait az esztétikai sebészet szempontjából három fő csoportja osztjuk, melyet keletkezésük és kezelésük eltérő mechanizmusa indokol.

Az első csoport ráncai már születésünkkor megvannak, pl. az alsó ajak és állcsúcs közötti vízszintes redő, vagy az orr alsó kétharmadát és a felső ajkat zárójelbe fogó ún.: nasolabiális redő. Az életkor előre haladtával ezek egyre mélyülnek.

A második csoportba a mimikai izmok működésére merőlegesen kialakuló ún.: „dinamikus” ráncok tartoznak, melyek kezdetben csak a különböző emóciók kifejezésekor jelennek meg (mosolygás, harag), később állandósulnak, pl. a szemöldökök között lévő vízszintes és függőleges barázdák, melyek haragos kifejezést adnak arcunknak, vagy a szemkörüli „szarkalábak”, a szájra merőleges ráncok, stb.

A harmadik csoport, az ún.: „gravitációs” ráncok, melyek az arc bőrének megereszkedése, lógása, a bulldog arc, illetve a homlok és a szemöldökök lógása. Ez utóbbiakat csak az arc felvarrásával lehet hatásosan kezelni.

Műtét előtti teendők

A műtétet minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg. Ekkor közöljük a beteggel, hogy sebészeti szempontból alkalmas-e arra, hogy az egynapos sebészet keretében operáljuk. Emellett biztosítva kell lennie az otthoni ápolás, a telefonos kapcsolattartás lehetősége. A műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg kiegészítő belgyógyászati leletek megszerzése után a beteggel telefonon egyeztetjük a műtét pontos időpontját. A műtétre megjelent betegnek csak papucsot és hálóinget kell hoznia, minden mást a klinika biztosít számára.

A műtét

A műtét napján megjelent beteget – a műtéti beleegyezés aláírása után – kórteremben helyezzük el, majd előkészítő injekció beadását követően elvégezzük a műtétet.

A beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben történik (külön kérésre altatási lehetőségünk is van). Lényege, hogy ráncokat okozó bőrfölösleget a hajas fejbőrön ejtett rejtett metszésekből eltávolítjuk, így az arcbőr feszes, fiatalos lesz.

Műtét utáni teendők

A műtétet követően a beteget az érzéstelenítés fajtájától függő megfigyelési idő után kísérővel hazabocsátjuk. Fájdalomcsillapításra általában nincs szükség. A megerőltetést az első héten kerülni kell. Egy hét múlva kontroll vizsgálat. A közben felmerülő bármely probléma megoldását célozza a naponkénti telefonkapcsolat.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás abszolút szövődménymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozások szövődményei: utóvérzés, gyulladás, váladékozás azonban –hála az orvostudomány fejlődésének- egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetőek. Kérjük, amennyiben bármely jelét tapasztalja esetleges szövődmény kialakulásának (pl.: duzzanat, láz, fájdalom), azonnal jelezze azt a klinika felé, hogy a megfelelő lépéseket meg tudjuk tenni a szövődmény elhárítására. A műtét utáni hőemelkedés, ödéma, a bőr kékes-lilás elszíneződése, esetleg kisebb fájdalom az első napokban a normális gyógyulási folyamat velejárói.

Gyógyulási kilátások

Időben végzett műtét esetében a gyógy-eredmények jók. Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét, ami azonban nem azt jelenti, hogy eddig kell feküdnie a műtét után, hanem azt, hogy ekkorra lesz teljesen terhelhető. A hajas fejbőrön ejtett metszések után keletkező hegek kedvező kozmetikai eredményt adnak. Kérjük, segítsen nekünk vizsgálatainknál és a kezelés közben: az Önnek feltett kérdések gondos megválaszolásában, adatok szolgáltatásával, melyek szükségesek lehetnek a szövődmények megelőzése céljából, valamint az orvosi utasítások betartásával.