A betegség

A keskeny, szinte „késpenge” alakú ajak az arc számára szigorú, barátságosnak nem mondható kifejezést ad, a felsőajak ún. Cupidó íve nincs meg, vagy alig jelzett. Ennek megváltoztatását, érzékibbé tételét célozza a beavatkozás. Lehet az „arc injekciós ránctalanításánál” leírt feltöltő szerekkel is végezni, de van rá jól bevált, drága szereket nem igénylő műtéti eljárás is.

Műtét előtti teendők

A műtétet minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg. Ekkor közöljük a beteggel, hogy sebészeti szempontból alkalmas-e arra, hogy az egynapos sebészet keretében operáljuk. Emellett biztosítva kell lennie az otthoni ápolás, a telefonos kapcsolattartás lehetősége. A műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg kiegészítő belgyógyászati leletek megszerzése után a beteggel telefonon egyeztetjük a műtét pontos időpontját. A műtétre megjelent betegnek csak papucsot kell hoznia, minden mást a klinika biztosít számára.
ajakplasztika

A műtét

A műtéti beleegyezés aláírása után – az arc injekciós ránctalanításánál leírt feltöltő szerek valamelyikével, az ajkat az ajakpír-bőr határával párhuzamosan feltöltjük a bőrhöz közeli és az ajak belső oldalán is, így a pír kifordul, az ajak vastagabb lesz. Alakja szemből nézve nem változik meg, a Cupidó ívet nem lehet megformázni, az alak marad, csak tömegesebb, szélesebb lesz.

A műtét során az ajakpír-bőr határvonalán metszést ejtünk, majd az ajak bőréből előre megbeszélt, igény szerinti széles csíkot vágunk ki, az így keletkezett új határhoz öltjük az ajakpírt, szélesebb ajkat hozva létre. Itt tudjuk a felső ajkon a kontúrt is újra alkotni, a fekvő íj alakot kialakítani.

Műtét utáni teendők

A műtétet követően a beteget az érzéstelenítés fajtájától függő megfigyelési idő után kísérővel hazabocsátjuk. Az ajkon injekciós megoldás esetén nem kell kötést viselnie a páciensnek, de műtéti megoldás után igen, két napig ajánlott, kis, de látható kötéstípus. Fájdalomcsillapításra általában az első éjszaka során van szükség. A megerőltetést az első héten kerülni kell. Egy hét múlva kontroll vizsgálat. A közben felmerülő bármely probléma megoldását célozza a naponkénti telefonkapcsolat.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás abszolút szövődménymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozások szövődményei: utóvérzés, gyulladás, váladékozás azonban –hála az orvostudomány fejlődésének- egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetőek. Kérjük, amennyiben bármely jelét tapasztalja esetleges szövődmény kialakulásának (pl.: duzzanat, láz, fájdalom), azonnal jelezze azt a klinika felé, hogy a megfelelő lépéseket meg tudjuk tenni a szövődmény elhárítására.