Az emberi test aszimmetriája, bőrének, kötőszöveteinek megnyúlása, ráncosodása (főleg látható területein: arc, kézfej, dekoltázs) többnyire pszichés panaszokat okoznak. Gyakran fordul elő ennek kapcsán önbizalomvesztés, rendellenességek a társkapcsolatok kialakulásában.

Az arc ráncait az esztétikai sebészet szempontjából három fő csoportra osztjuk, melyet keletkezésük és kezelésük eltérő mechanizmusa indokol:

1. Az első csoport ráncai már születésünkkor megvannak, pl. az alsó ajak és állcsúcs közötti vízszintes redő, vagy az orr alsó kétharmadát és a felső ajkat zárójelbe fogó két redő. Az életkor előrehaladtával ezek egyre mélyülnek.

2. A második csoportba a mimikai izmok működésére merőlegesen kialakuló ún.: „dinamikus” ráncok tartoznak, melyek kezdetben csak a különböző emóciók kifejezésekor jelennek meg (mosolygás, harag). Később állandósulnak, pl. a szemöldökök között lévő vízszintes és függőleges barázdák, melyek haragos kifejezést adnak arcunknak, vagy a szemkörüli „szarkalábak”, a szájra merőleges ráncok, stb.

3. A harmadik csoport, az ún.: „gravitációs” ráncok, melyek az arc bőrének megereszkedése, lógása, a bulldog arc, illetve a homlok és a szemöldökök lógása.
A 2. csoport ráncainak kezelése használjuk a Botox injekciót: Egy baktériumból kivont izombénító méreg, a mimikai izmokat bénítja, ezáltal a ráncok elsimulnak. Megfelelő hígítással alkalmazva veszélytelen.